Duurzaam Beach Food Festival

Met de voetjes in het zand een echt Texels dagje lekkernijen, muziek en zon. Zo werd in 2016 Texel een festival rijker: de eerste editie van het Beach Food Festival op het Waddenstrandje bij de haven was een feit. Voor de tweede editie wordt het nog meer genieten! Het thema dit jaar is Upcycling, en daar is hard aan gewerkt.

Upcycling wordt ook wel ‘creatief hergebruik’ genoemd, waarbij gebruikte materialen en bijproducten worden getransformeerd in nieuwe producten. Zo zijn de stoelen en het meubilair op het festival tweedehands of hergebruikt. Vorig jaar de primeur: als eerste festival op Texel afval scheiden. Ook dit jaar wordt het plastic weer apart verzameld zodat dit gerecycled kan worden en zijn er plannen om ‘food waste’ te beperken. Verder loopt de aggregaat op biodiesel en staat op het festival de pop-up winkel van de Sjop waar gebruikte kleding een tweede leven krijgt. Maar voorop staat natuurlijk lekker eten en een gezellig feestje: duurzaam zonder geitenwollensokken alert.Lokaal genieten, daar draait het uiteindelijk allemaal om. De foodtrucks zijn (bijna allemaal) van Texelse bodem en er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokale producten of anders een biologische of ambachtelijke variant. Verschillende culinaire upcycling initiatieven zijn ook bij de bereiding van de gerechten terug te zien: een varken dat van snuit tot staart echt hélemaal op gaat en Texels gebrouwen dranken die gemaakt worden van een overschot aan agrarische producten, zoals afgekeurde aardappels. Allemaal te proeven 28 tot 30 juli 2017.

Voor meer informatie kunt u terecht op BeachFoodFestival of de BFF Facebook.