Pelletkachel duurzame vervanger voor de open haard

Wilt u uw woonkamer sfeervol verwarmen met een houtkachel. Kies dan voor een pelletkachel, dit is de meest energiezuinige en milieuvriendelijke kachel die op hout brandt. Een pelletkachel stoot 80 procent minder fijnstof uit dan een open haard of andere houtkachels. Echter zijn de meningen verdeeld of een pelletkachel een duurzame keuze is. In deze blog van het Duurzaam Bouwloket Texel vertellen we u hier meer over.

 

Pelletkachel en duurzaamheid

Als het over pelletkachels gaat in relatie tot duurzaamheid dan barst er altijd een enorme discussie los.
Er zijn mensen die van mening zijn dat pelletkachels niet duurzaam zijn. Pelletkachels zorgen er namelijk voor dat er fijnstof vrij komt in de buitenlucht, wat niet goed is voor het klimaat en overlast kan geven aan omwonenden. Dit klopt, maar deze overlast en vervuiling is gering als u kiest voor een pelletkachel van goede kwaliteit, die wordt geïnstalleerd door een professioneel en gecertificeerd bedrijf.

Pelletkachels zijn duurzaam te noemen, niet alleen omdat ze minder fijnstof uitstoten dan andere houtkachels, ze zijn ook veel zuiniger met energie! Zo’n 90 procent van de energie wordt nuttig gebruikt. Bij een houtkachel is dat 60 tot 80 procent, en bij een open haard slechts 10 procent. Daarbij zorgt een verwarming die brandt op houtpellets voor minder uitstoot van CO2 dan een verwarming die brandt op aardgas.

Keurmerk houtpellets

Kiest u voor een pelletkachel dan is het belangrijk dat de houtpellets die u gebruikt voldoen aan het keurmerk ‘EN plusA1’. Dit keurmerk garandeert een goede kwaliteit van verbranding. Let ook op de keurmerken ‘PEFC’ en ‘Better Biosmass’. Deze keurmerken zeggen iets over de duurzaamheid van het bosbeheer (PEFC) en de CO2-balans van het bos (Better Biomass).

Subsidie voor pelletkachels!

Gaat u een pelletkachel aanschaffen? Dan kunt u gebruik maken van de landelijke ‘Investeringssubsidie duurzame energie’. De hoogte van het subsidiebedrag verschilt per installatie. Let goed op! Niet elke installatie komt in aanmerking voor subsidie, er worden eisen en voorwaarden gesteld aan de installaties. Wilt u weten welke installaties er in aanmerking komen voor subsidie en hoe hoog het bedrag is? Doe dan de subsidie check via: www.duurzaambouwloket.nl/subsidieregelingen. Duurzaam Bouwloket Texel stuurt u alle nodige informatie toe.

Gratis en onafhankelijk advies

Wilt u meer weten over de werking van een pelletkachel? Of heeft u andere vragen met betrekking tot het energiezuinig maken en verduurzamen van uw woning? Dan kunt u terecht bij het Duurzaam Bouwloket Texel. Neem contact op met een onafhankelijke adviseur door te mailen naar of door te bellen naar het nummer
072 – 743 39 56. Meer informatie vindt u op www.duurzaambouwloket.nl/texel.

Gemeente Texel's portrait
Gemeente Texel

 

T. 14 0222 (zonder netnummer)
E.
I. www.texel.nl