Wat is 'Texel geeft energie'?

Texel is een eiland in beweging, niet alleen door eb en vloed maar vooral ook door de bewoners. Altijd al gingen de Texelaars hun eigen weg en dat is nog steeds zo. We pakken zelf dingen aan, kijken wat goed is voor het eiland en handelen daarnaar. Een schoon, mooi en duurzaam Texel waar we proberen allerlei verschillen te verenigen. Daar mogen we best trots op zijn en dat moeten we zeker ook laten zien, van de polder tot de dorpen en de duinen tot de dijk, er gebeurt hier van alles.

Betekenis Texel Geeft Energie

De betekenis van Texel geeft Energie is tweezijdig. Aan de ene kant hebben we de ambitie om in 2020 energie zelfvoorzienend te zijn, vooral door minder energie te verbruiken en meer duurzame energie op te wekken: letterlijk energie geven dus. Maar aan de andere kant geeft juist de diversiteit van verschillende projecten, van gezond voedsel tot waterbesparing en afvalvermindering, energie om door te gaan. U vindt op deze website niet alleen achtergronden en voortgang van allerlei projecten en voorbeelden van wat bewoners, ondernemers en gemeente allemaal doen om een duurzaam eiland te vormen, maar ook tips en handige informatie om zelf aan de slag te gaan.

Samen aan de slag

TexelEnergie, gemeente Texel en Urgenda hebben de schouders gezet onder het project Texel geeft Energie. Daarin komen alle projecten, groot en klein, samen die bijdragen aan ons streven om energieneutraal te worden. Dat betekent niet dat het alleen maar gaat om initiatieven van deze drie organisaties. Juist niet! Zij hebben een begin gemaakt, maar samen met de Texelaars, particulier of ondernemer, moeten we verder. Want uiteindelijk moeten we het samen doen.

Iedere inspanning, hoe klein ook, levert een belangrijke bijdrage aan ons streven om van Texel een duurzaam eiland te maken. Uw bijdrage kan van alles zijn: de keuze voor zonnepanelen op het dak, extra isolatie in uw huis, boodschappen bij de lokale groenteman halen, LED-verlichting of zelfs een electrische auto. Via Texel geeft Energie heeft u alvast een goed voorbeeld van wat er allemaal mogelijk is. Het zijn allemaal stapjes die bijdragen aan de schoonheid van Texel, zowel een mooi eiland als een schoon eiland.

Passend op Texel

Duurzaamheid past op Texel. Nergens zoveel zon, wind, getijstromen, golven, etc. en bijna nergens zoveel natuur vlakbij. Maar ook klimaatverandering vlakbij: modellen laten zien dat de gevolgen van klimaatverandering in Noord-West Nederland het sterkst tot uiting zullen komen. Bovendien: de zeespiegel ligt bij ons op het strand! Reden genoeg om voorop te lopen in duurzame ontwikkeling.

Duurzame ontwikkeling, maar dan wel op z’n Texels. Bij alle ontwikkelingen op het eiland toetsen we standaard aan onze kernwaarden: rust en ruimte, rijkdom aan natuur- en cultuurlandschappen, grote afwisseling in landschappen en landgebruiksvormen, Texelse identiteit, het specifieke eilandkarakter, nachtelijke duisternis en maritieme monumenten. Voor nieuwe ontwikkelingen zijn de 7 Texel Principes uit Planet Texel als inspiratie nog bruikbaarder:

Vertrek vanuit natuur en landschap: Eén derde van het Texelse landoppervlak is natuurgebied, de rest is een grote verscheidenheid aan prachtige landschappen. Alle nieuwe ontwikkelingen moeten zich daar naar richten, daarin passen en de specifieke omgevingswaarden versterken. Daarmee blijft Texel zichzelf en worden de unieke waarden versterkt.
Koppel schoonheid aan schoonheid: Echt duurzaam is alleen dat wat goed is voor mens, klimaat en natuur maar ook mooi is en past bij het eiland.
Ga voor echt Texels en Texels eigen: Uitgaan van wat Texel zelf te bieden heeft, zowel aan grondstoffen, producten, energie en water als aan ondernemerschap. Niets voor niets zijn TESO, TexelEnergie en de zorgcoöperatie i.o. collectieve ondernemingen van de Texelaars zelf.
Koester eenheid in diversiteit: Binnen de eenheid van Texel is diversiteit belangrijk in zowel economisch als in ecologisch opzicht. Diversiteit spreid risico’s en zorgt voor flexibiliteit, dat is ontzettend nodig op een klein eiland als Texel.
Blijf jutten, pionieren en innoveren: Texelaars zijn van oudsher jutters. Niet alleen op het strand, maar ook als ondernemers. Letterlijk maar dus ook figuurlijk gebruikmaken van alles wat ‘aanspoelt’, zolang het bruikbaar is binnen de context van Texel. Zo wordt het eiland ook een aantrekkelijke plaats voor andere pioniers.
Beweeg mee met de seizoenen: Niet alleen het weer verandert per seizoen, maar het hele eiland: van de landbouw tot het toerisme is elk seizoen uniek. Laten we daar gebruik van maken maar ook weten wanneer we een ‘hersteltijd’ moeten inlassen, zowel voor mens als voor natuur.
Ruim op en revitaliseer: Veranderen en vernieuwen kan ook betekenen dat er soms opgeruimd moet worden. Minder geslaagde bouwwerken uit het verleden, maar ook (teveel) reclame-uitingen of zelfs verkeersborden: alles wat de kwaliteit van Texel geweld aan doet en niet persé nodig is, kan misschien beter weg.

Actuele informatie

20-12

Eerste tot energieneutraal verbouwde woning vanuit subsidie gerealiseerd

Begin dit jaar is een subsidieregeling geopend voor het tot energieneutraal verbouwen van je eigen… Meer informatie
29-11

Pelletkachel duurzame vervanger voor de open haard

Wilt u uw woonkamer sfeervol verwarmen met een houtkachel. Kies dan voor een pelletkachel, dit is… Meer informatie
15-11

Dakisolatie voor een warmer huis en minder stookkosten

Is uw slaap- of zolderkamer koud gedurende de wintermaanden? Het isoleren van uw dak is een… Meer informatie

Alles over Slim Verlicht

Sinds 2016 wordt Texel slim verlicht door duurzame LED-verlichting.

Meer informatie