Den Hoorn 12 nulenergie sociale huurwoningen

In 2015 werd de bouw van 12 nulenergiewoningen in Den Hoorn voltooid. Deze sociale huurwoningen voor starters en senioren zijn ontwikkeld in opdracht van woningcorporatie Woontij. De woningen bestaan uit drie series van vier-onder-één-kap woningen en zijn uitbreidbaar, aanpasbaar en recyclebaar volgens het “Craddle2Craddle” principe, waarin geen grondstoffen verloren gaan maar deze na de sloop weer dienen als materialen voor nieuwe projecten. De woningen zijn geïnspireerd op de woonboerderijen die nog veel voorkomen in de omgeving.

Lees meer...

Urgenda inspiratie boek

In 2014 publiceerde Urgenda een brochure met meerdere woningen daarin die tot volledig energieneutraal zijn omgebouwd met een budget van maximaal €35.000. Het grootste gedeelte van deze woningen is op Texel te vinden. Zeker een kijkje waard.

urgenda samen sneller duurzaam

Getijdenenergie pilot bij Texel

In 2015 heeft bij Texel de eerste proef in Nederland met getijdenenergie plaatsgevonden. Daarnaast is het ook het eerste drijvende systeem ter wereld dat getest werd. Het BlueTEC systeem drijft in plaats van op de zeebodem vastgemaakt te zijn, hierdoor is het veel gemakkelijker te onderhouden en te verplaatsen. Er waren verschillende partijen betrokken bij de pilot, zowel om het drijvende platform uit te testen als verschillende turbines. Ook het NIOZ was betrokken bij het project en heeft onder andere onderzoek gedaan naar wat een getijdencentrale doet met de stroming en de omgeving. Daarnaast heeft het NIOZ ook gebruik gemaakt van de gegenereerde getijdenstroom; de stroomkabel kwam daar aan land.

Lees meer...

PostcodeRoos

Samen lokaal energie opwekken, dat is de insteek van het PostcodeRoos project. Het idee is dat grote daken benut worden door ze te bedekken met zonnepanelen, die gekocht kunnen worden door omwonende Texelaars. Zowel particulieren als kleine ondernemers kunnen meedoen, mitst zij lid worden van Coöperatie Burger Energie TX. Er zijn een aantal grote agrarische daken op Texel die mooi op het zuiden liggen en perfect zijn voor zonnepanelen. Dit PostcodeRoos project is zowel voor de eigenaar van het dak, als voor de koper van de zonnepanelen gunstig: de eigenaar ‘verhuurt’ zijn dak voor een klein bedrag, en de koper wekt schone energie op én verdient zijn investering terug via een korting op de energiebelasting en een opbrengst uit de verkoop van de stroom. Bovendien verzorgt Coöperatie Burger Energie TX de plaatsing, het onderhoud en de administratie van de panelen: zodat de Texelaars wel van de voordelen van zonnepanelen kunnen genieten, maar niet opgescheept zitten met de lasten.

Energieneutraal Wonen

Energieneutraal wonen, dat klinkt mooi, maar wat is het eigenlijk? Een woning is energie neutraal als deze over een heel jaar genomen net zoveel energie zelf opwekt als dat er wordt verbruikt. Texel als eiland energie neutraal maken behelst hetzelfde: evenveel energie opwekken als we verbruiken. Deze doelstelling is gesteld voor 2020, en is niet alleen belangrijk voor het klimaat maar ook om onafhankelijk te zijn van andere landen en te voorkomen dat bijvoorbeeld Groningen kopje onder zal gaan.

Lees meer...

Alles over Slim Verlicht

Sinds 2016 wordt Texel slim verlicht door duurzame LED-verlichting.

Meer informatie