Den Hoorn 12 nulenergie sociale huurwoningen

In 2015 werd de bouw van 12 nulenergiewoningen in Den Hoorn voltooid. Deze sociale huurwoningen voor starters en senioren zijn ontwikkeld in opdracht van woningcorporatie Woontij. De woningen bestaan uit drie series van vier-onder-één-kap woningen en zijn uitbreidbaar, aanpasbaar en recyclebaar volgens het “Craddle2Craddle” principe, waarin geen grondstoffen verloren gaan maar deze na de sloop weer dienen als materialen voor nieuwe projecten. De woningen zijn geïnspireerd op de woonboerderijen die nog veel voorkomen in de omgeving.

De woningen zijn ontworpen door ANA architecten en voorzien volledig in hun eigen energiebehoefte. Belangrijk daarin is dat ze extreem goed geïsoleerd zijn waardoor er maar weinig warmte verloren gaat. Er is een maximale energiebehoefte van 15 kWh/m2 per jaar. Er is overal triple glas geplaatst en door een gebalanceerde warmte-terug-win ventilatiesysteem wordt het warmteverlies nog verder gereduceerd. Daarnaast is er een kleine individuele gaskachel en een zonneboiler die zorgt voor warm water. De huizen zijn gebouwd volgens de principes van het Passivhaus; de warmtevraag bedraagt slechts 15 kWh/m. Het warmteverlies wordt gereduceerd door een zeer goede isolatie (dak, vloer en gevel Rc = 10 m²K/W), de toepassing van triple glas en balansventilatie. De warmtebehoefte is dermate beperkt, dat de aanleg van een warmtepomp niet meer rendabel is. Daarom is een oplossing met kleine gaskachels gerealiseerd, waarvan het energieverbruik wordt gecompenseerd door het overschot aan zelf opgewekte elektriciteit dat wordt terug geleverd aan het net.

De woningen zijn zo geplaatst dat het dak op het zuidwesten ideaal is voor zonnepanelen en de woningen volledig voorziet van hun behoefte aan elektriciteit voor huishoudelijk gebruik. Een prachtige blauwdruk voor duurzaam wonen.

Foto's: Luuk Kramer

Nulenergiewoningen Zoutelande Den Hoorn Texel ANA architecten schema energie

 

Alles over Slim Verlicht

Sinds 2016 wordt Texel slim verlicht door duurzame LED-verlichting.

Meer informatie