Op weg naar energieneutrale huizen op Texel

E0-woningen zijn woningen die evenveel energie opwekken als ze verbruiken.

Aan het eind van de meet periode van het energiebedrijf staat de teller op de jaar rekening op 0. Effectief hebben ze daarmee geen energie rekening - vandaar de term E0-woning. Dat is het idee achter het project dat 20 Texelaars samen met Urgenda uitvoeren om tot energie neutrale woningen te komen. Dat zijn woningen zonder fossiel gas, met alleen schone bijvoorkeur zelf opgewekte elektriciteit en zoveel mogelijk zelf opgewekte warmte.

We stappen daarbij buiten geijkte paden en betreden gebied dat totnutoe op Texel onontgonnen was. We bedienen daarbij een breed scala aan woningsoorten. Dus van tussenwoning tot vrijstaande villa en van monument tot meer recentere bouw. We trekken samen op: bewoners, adviseurs van de overkant, Texelse adviseurs en Urgenda als coördinator en begeleider. Alhoewel de woningen binnen de normen van het subsidieloket van de gemeente Texel vallen en daarom subsidie ontvangen, betalen de bewoners toch het overgrote deel van de investeringen zelf.

En dat kan ook. Want we geven de aanpassing zo vorm dat de bewoners na ongeveer 15 jaar het ingelegde bedrag weer terug hebben verdiend omdat hun energiekosten al die tijd nihil waren. En al die tijd wonen ze dan al in de wetenschap dat hun woning geen fossiele brandstof meer gebruikt en geen belasting meer voor de Texelse omgeving meer is.

De technieken die we inzetten zijn niet perse high-tech of low-tech - ze zijn right-tech. Het gaat om een juiste mix van bestaande technologie (denk aan zonnepanelen), aan nieuwe techniek (denk aan ingegraven warmte buffers) en aan onbekende techniek (denk aan infra-rood verwarming). En daarmee wordt zo'n project maatwerk. Langzamerhand zijn we er uit gekomen hoe we te werk moeten gaan en daarom kunnen we nu melden dat de eerste woningen onderhanden worden genomen. We denken dat de eerste woningen voor kerst 2014 gereed zullen zijn. Wel even wat later dan we eerst dachten, maar het zij zo. We zijn nu op pad.

Op deze site kunt u regelmatig updates verwachten van de vorderingen van het E0 woningen project.

Urgenda's portrait
Urgenda

 
T. 020 - 3300 566
E.
I. www.urgenda.nlAlles over Slim Verlicht

Sinds 2016 wordt Texel slim verlicht door duurzame LED-verlichting.

Meer informatie