Tips: Wassen en drogen

Wassen en drogen is gemiddeld de grootste elektriciteitsverbruiker. Het is belangrijk om juist van de grote verbruikers te weten hoe u zo goed mogelijk om kunt gaan met het energieverbruik.

• Kies een zuinige vaatwasser met label A+++ (tegenwoordig is A+ de ondergrens waarmee wasmachines op de markt gebracht mogen worden, in de winkel kunt u nog wel machines vinden die eerder al een lager label gekregen hebben) en een zuinig wasprogramma. Of gebruik helemaal geen vaatwasser meer en doe de afwas met de hand.
• Voor wasmachines en drogers geldt hetzelfde, kies voor een energielabel A+++. Voor meer informatie kunt u terecht op Energielabel.
• Vooral warmtepompdrogers en gasgestookte droger zijn energie zuinig. Let ook op een vochtsensor, dan stopt de machine met draaien als de was droog is.
• Was op lagere temperaturen. Wassen op 40 graden bespaart 50% energie ten opzichte van wassen op 60 graden. Wassen op 30 graden bespaart nog eens 30% energie ten opzichte van wassen op 40 graden.
• Was altijd met een volle trommel.
• Besparen met de droger: hang (een deel van) uw wasgoed aan de waslijn buiten of in het trappengat. Door minder gebruik te maken van uw droger slijt uw kleding minder snel.
• Toch in de droger? Centrifugeer de was goed voordat u het in de droger doet.

Terug naar alle tips.

Actuele informatie

30-08

Informatiebijeenkomst zonnepanelen op bedrijfsdaken 6 september

Wilt u (ook) profiteren van de voordelen van zonnepanelen op het dak van uw bedrijfspand zónder dat… Meer informatie
24-07

Duurzaam Beach Food Festival

Met de voetjes in het zand een echt Texels dagje lekkernijen, muziek en zon. Zo werd in 2016 Texel… Meer informatie
20-07

Texel4Trading betrokken bij grootschalige proef drijvende zonnepanelen

De drijvende PV installatie van Texel4Trading en drie andere bedrijven zullen worden getest bij de… Meer informatie