Tips: Wassen en drogen

Wassen en drogen is gemiddeld de grootste elektriciteitsverbruiker. Het is belangrijk om juist van de grote verbruikers te weten hoe u zo goed mogelijk om kunt gaan met het energieverbruik.

• Kies een zuinige vaatwasser met label A+++ (tegenwoordig is A+ de ondergrens waarmee wasmachines op de markt gebracht mogen worden, in de winkel kunt u nog wel machines vinden die eerder al een lager label gekregen hebben) en een zuinig wasprogramma. Of gebruik helemaal geen vaatwasser meer en doe de afwas met de hand.
• Voor wasmachines en drogers geldt hetzelfde, kies voor een energielabel A+++. Voor meer informatie kunt u terecht op Energielabel.
• Vooral warmtepompdrogers en gasgestookte droger zijn energie zuinig. Let ook op een vochtsensor, dan stopt de machine met draaien als de was droog is.
• Was op lagere temperaturen. Wassen op 40 graden bespaart 50% energie ten opzichte van wassen op 60 graden. Wassen op 30 graden bespaart nog eens 30% energie ten opzichte van wassen op 40 graden.
• Was altijd met een volle trommel.
• Besparen met de droger: hang (een deel van) uw wasgoed aan de waslijn buiten of in het trappengat. Door minder gebruik te maken van uw droger slijt uw kleding minder snel.
• Toch in de droger? Centrifugeer de was goed voordat u het in de droger doet.

Terug naar alle tips.

Actuele informatie

15-11

Dakisolatie voor een warmer huis en minder stookkosten

Is uw slaap- of zolderkamer koud gedurende de wintermaanden? Het isoleren van uw dak is een… Meer informatie
01-11

Energiezuinig en milieuvriendelijk verwarmen met een warmtepomp

Is uw CV-ketel bijna aan vervanging toe, dan is het verstandig om over te gaan op een… Meer informatie
24-09

Wat kan ik zelf doen aan de klimaatverandering? Kom naar de energiemarkt op 29 september!

Vrijdagmiddag 29 september tussen 15.00 en 17.00 uur is een energie evenement bij de waterzuivering… Meer informatie