Tips: Auto en vervoer

Dagelijks rijden er duizenden auto’s het eiland op en af en is er langzaamaan toch heel wat verkeer op Texel wat ook weer voor heel wat CO2 uitstoot zorgt. Gelukkig zijn we ook een fietseiland, hebben we een netwerk aan oplaadpunten voor elektrische auto’s en goed openbaar vervoer.

• Stap over op een elektrische auto. Er zijn al steeds meer modellen elektrische auto op de markt en een aantal EU-landen heeft zelfs al aangegeven de verkoop van benizne auto's vanaf 2025 te willen verbieden. Op Oplaadpalen kunt u zien hoeveel laadpalen er op Texel zijn.
• Mocht bovenstaande overstap iets te groot zijn, dan zijn er ook een aantal tips voor duurzaam rijgedrag: zet de motor af bij korte stops, rij rustig en gelijkmatig en gebruik de airco alleen als dit echt nodig is. Test of u al een ‘Nieuwe Rijder’ bent via Test je rijstijl.
• Controleer regelmatig de bandenspanning (bij ‘koude banden’: voordat u 3 km gereden heeft). De juiste bandenspanning zorgt voor een lager brandstofverbruik, langere levensduur, een kortere remweg en een betere wegliging.
• U kunt ook vaker kiezen voor de (elektrische) fiets, het openbaar vervoer of een deelauto. Via Ritje weg vindt u deelauto’s op Texel.
• Niet alleen uw dagelijkse vervoer maar ook uw vakantiebestemming is van invloed op de energie die u verbruikt. Hoe reist u en waar reist u naartoe? Mexico is prachtig, maar de Spaanse kust is zeker net zo mooi en bereikbaar met de auto.

Terug naar alle tips.

Actuele informatie

15-11

Dakisolatie voor een warmer huis en minder stookkosten

Is uw slaap- of zolderkamer koud gedurende de wintermaanden? Het isoleren van uw dak is een… Meer informatie
01-11

Energiezuinig en milieuvriendelijk verwarmen met een warmtepomp

Is uw CV-ketel bijna aan vervanging toe, dan is het verstandig om over te gaan op een… Meer informatie
24-09

Wat kan ik zelf doen aan de klimaatverandering? Kom naar de energiemarkt op 29 september!

Vrijdagmiddag 29 september tussen 15.00 en 17.00 uur is een energie evenement bij de waterzuivering… Meer informatie