Tips: Boodschappen en koken

Voedsel is energie, dat heeft u elke dag nodig. Maar voordat er een lekkere Hollandse hutspot op tafel staat is er ook energie nodig, zowel in uw keuken als op het land.

• Koop in op zo’n manier dat u geen voedsel hoeft weg te gooien. Het weggooien van voedsel is zowel zonde van het voedsel zelf, als van de energie die nodig is het te telen, bewerken, verpakken, bewaren en vervoeren. Koop voornamelijk niet-bederfelijke producten in voor meerdere dagen en probeer de verse boodschappen vaker te doen.
• Er zijn ontzettend veel factoren waarop u kunt letten bij het boodschappen doen die veelal indirect energieverbruiken. Dit zijn bijvoorbeeld producten die van ver weg komen, in niet-duurzame kassen zijn verbouwd, ingevroren moeten worden of veel energie en water behoeven (zoals bijvoorbeeld dierlijke producten). Probeer van tijd tot tijd deze overwegingen mee te nemen. Voor meer informatie kunt u terecht op Milieu Centraal.
• U kunt ook een klein groentetuintje beginnen of bijvoorbeeld kruiden in potjes in uw keuken kweken.
• Een lokaal voedselcollectief heeft een breed aanbod aan lokale groenten, fruit, vlees en andere producten. Deze producten worden maar een klein stukje vervoerd, namelijk van producent naar klant, zonder dat daar winkels of andere stops aan te pas komen. Op Texel biedt Texelse Kost een gevarieerd aanbod.
• Kook efficiënt. Gebruik pannen die passen op de kookplaat en kook met de deksel op de pan.
• Iets aan de kook? Zet de vlam of pit laag. Zet bij een elektrische kookplaat de plaat tijdig uit. De kookplaat blijft nog even warm.
• Kook in een snelkookpan.
• Laat de afzuigkap niet onnodig aanstaan.
• Tussen nu en 2050 zal Nederland stapsgewijs van het aardgas afgaan. Koken met een inductiekookplaat is de meest duurzame vervanging voor koken op gas.

Terug naar alle tips.

Actuele informatie

15-11

Dakisolatie voor een warmer huis en minder stookkosten

Is uw slaap- of zolderkamer koud gedurende de wintermaanden? Het isoleren van uw dak is een… Meer informatie
01-11

Energiezuinig en milieuvriendelijk verwarmen met een warmtepomp

Is uw CV-ketel bijna aan vervanging toe, dan is het verstandig om over te gaan op een… Meer informatie
24-09

Wat kan ik zelf doen aan de klimaatverandering? Kom naar de energiemarkt op 29 september!

Vrijdagmiddag 29 september tussen 15.00 en 17.00 uur is een energie evenement bij de waterzuivering… Meer informatie