Tips: Koelen en vriezen

Na wassen en drogen is koelen en vriezen de grootste elektriciteitsverbruiker. Het is belangrijk om juist van de grote verbruikers te weten hoe u zo goed mogelijk om kunt gaan met het energieverbruik.

• Kies een energiezuinige koelkast of vriezer optie met een A+++ energielabel (tegenwoordig is A+ de ondergrens waarmee wasmachines op de markt gebracht mogen worden, in de winkel kunt u nog wel machines vinden die eerder al een lager label gekregen hebben). Voor meer informatie kunt u terecht op Energielabel of Milieu Centraal.
• Laat uw koelkast niet onnodig openstaan. Wilt u iets ontdooien? Leg het een dag ervoor in de koelkast. Dit is hygiënischer en uw koelkast hoeft een kleine dag niet te koelen.
• Ontdooi regelmatig uw vriezer. Een ijslaagje van meer dan twee millimeter op het vrieselement betekent 10% meer energieverbruik. Neem de condensor achter op de vriezer regelmatig af met een stofdoek. De vriezer kan de stof blijven afvoeren;
• Zorg dat de koelkast of vriezer zo min mogelijk last heeft van warmte en plaats ze zo mogelijk in een koude ruimte. Plaats de magnetron niet op de koelkast, en de koelkast niet naast de verwarming of het gasfornuis. Zet de koelkast ook minstens 10 centimeter van de muur af, zodat de warmte aan de achterkant goed weg kan.
• Zet geen warme producten in de koelkast of vriezer.
• Controleer zo nu en dan of de deur nog goed sluit en geen koude lucht ‘lekt’. Dit kunt u doen door een stukje papier tussen de deur en de koelkast te steken en te trekken. Voelt u weerstand, dan sluit de deur nog goed. Door de rubbertjes regelmatig te reinigen blijven ze langer goed.

Terug naar alle tips.

Actuele informatie

30-08

Informatiebijeenkomst zonnepanelen op bedrijfsdaken 6 september

Wilt u (ook) profiteren van de voordelen van zonnepanelen op het dak van uw bedrijfspand zónder dat… Meer informatie
24-07

Duurzaam Beach Food Festival

Met de voetjes in het zand een echt Texels dagje lekkernijen, muziek en zon. Zo werd in 2016 Texel… Meer informatie
20-07

Texel4Trading betrokken bij grootschalige proef drijvende zonnepanelen

De drijvende PV installatie van Texel4Trading en drie andere bedrijven zullen worden getest bij de… Meer informatie