Tips: Koelen en vriezen

Na wassen en drogen is koelen en vriezen de grootste elektriciteitsverbruiker. Het is belangrijk om juist van de grote verbruikers te weten hoe u zo goed mogelijk om kunt gaan met het energieverbruik.

• Kies een energiezuinige koelkast of vriezer optie met een A+++ energielabel (tegenwoordig is A+ de ondergrens waarmee wasmachines op de markt gebracht mogen worden, in de winkel kunt u nog wel machines vinden die eerder al een lager label gekregen hebben). Voor meer informatie kunt u terecht op Energielabel of Milieu Centraal.
• Laat uw koelkast niet onnodig openstaan. Wilt u iets ontdooien? Leg het een dag ervoor in de koelkast. Dit is hygiënischer en uw koelkast hoeft een kleine dag niet te koelen.
• Ontdooi regelmatig uw vriezer. Een ijslaagje van meer dan twee millimeter op het vrieselement betekent 10% meer energieverbruik. Neem de condensor achter op de vriezer regelmatig af met een stofdoek. De vriezer kan de stof blijven afvoeren;
• Zorg dat de koelkast of vriezer zo min mogelijk last heeft van warmte en plaats ze zo mogelijk in een koude ruimte. Plaats de magnetron niet op de koelkast, en de koelkast niet naast de verwarming of het gasfornuis. Zet de koelkast ook minstens 10 centimeter van de muur af, zodat de warmte aan de achterkant goed weg kan.
• Zet geen warme producten in de koelkast of vriezer.
• Controleer zo nu en dan of de deur nog goed sluit en geen koude lucht ‘lekt’. Dit kunt u doen door een stukje papier tussen de deur en de koelkast te steken en te trekken. Voelt u weerstand, dan sluit de deur nog goed. Door de rubbertjes regelmatig te reinigen blijven ze langer goed.

Terug naar alle tips.

Actuele informatie

15-11

Dakisolatie voor een warmer huis en minder stookkosten

Is uw slaap- of zolderkamer koud gedurende de wintermaanden? Het isoleren van uw dak is een… Meer informatie
01-11

Energiezuinig en milieuvriendelijk verwarmen met een warmtepomp

Is uw CV-ketel bijna aan vervanging toe, dan is het verstandig om over te gaan op een… Meer informatie
24-09

Wat kan ik zelf doen aan de klimaatverandering? Kom naar de energiemarkt op 29 september!

Vrijdagmiddag 29 september tussen 15.00 en 17.00 uur is een energie evenement bij de waterzuivering… Meer informatie