Monumentale woning verduurzamen: 5 tips die je moet weten

Wil je jouw monumentale woning energiezuinig en duurzaam maken, dan sta je voor een extra uitdaging omdat de historische waarde van het pand in stand gehouden moet worden. Het gemeentelijk Duurzaam Bouwloket Texel helpt je verder en geeft je alvast vijf handige tips om rekening mee te houden. Heb je na het lezen van de tips nog vragen en behoefte aan gratis informatie en onafhankelijk advies? Ga naar www.duurzaambouwloket.nl/thema/monumenten en bekijk alle aandachtspunten. Of laat je adviseren door een onafhankelijk adviseur van het Duurzaam Bouwloket, door te bellen (072 – 743 39 56) of te mailen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Tip 1:       Houd rekening met de regels van de monumentenzorg.

Ga je ingrijpende maatregelen toe passen? Raadpleeg eerst de afdeling monumentenzorg (van de gemeente) en vraag welke regels/aandachtspunten er zijn. Er zijn twee basisprincipes waar je altijd rekening mee dient te houden:
1.  De maatregelen brengen zo min mogelijk schade aan het gebouw en zijn zo veel mogelijk terug te draaien en weg te halen.
2.  De gebruikte materialen en constructies passen bij het historische karakter van het gebouw.

Tip 2:       Check of er subsidie beschikbaar is.

Voordat je aan de slag gaat is het handig om na te gaan welke subsidieregelingen er lokaal, regionaal en landelijk beschikbaar zijn. Dit kan je checken via www.duurzaambouwloket.nl/subsidieregelingen. Bekijk ook voor de zekerheid de website van de gemeente welke subsidies er specifiek beschikbaar zijn voor monumentale panden.

Tip 3:       Snel besparen met kleine maatregelen.

Wil je op een eenvoudige manier snel energie besparen? Begin dan met het toepassen van kleine maatregelen waar je geen vergunning voor nodig hebt. Zie onderstaand een aantal kleine maatregelen waarmee je kan beginnen.

LED- verlichting.
Vervang jouw gloeilampen voor LED-lampen. Ze verbruiken minder energie en hebben meer branduren.

Plaats radiatorfolie achter jouw radiatoren.
Een radiator straalt niet alleen warmte uit naar de kamer, maar ook naar de muur achter de radiator. Dit zorgt ervoor dat veel warmte via de muur naar buiten verdwijnt. Radiatorfolie lost dit probleem op en zorgt ervoor dat de warmte alleen jouw kamer in straalt.

Hang dikke gordijnen op bij ramen met enkel glas.
Dikke gordijnen kunnen het warmteverlies door het raam met 40% verminderen.

Plaats tochtstrippen.
Voorkom dat koude lucht jouw woning binnendringt door tochtstrippen en/of tochtbanden te plaatsen bij de buitendeuren. 

Tip 4:       Veel winst te behalen met woningisolatie.

Monumentale panden zijn veelal slecht of niet geïsoleerd. Dit brengt onnodig warmteverlies en hoge stookkosten met zich mee. Door jouw dak, gevel, bodem en vloer te isoleren bespaar je enorm op je energiekosten en het wooncomfort stijgt aanzienlijk. Heb je enkel glas en wil je dit vervangen voor isolerend glas? Gebruik speciale monumenten glas of voorzetramen. In de meeste gevallen is het namelijk niet mogelijk om HR ++ glas te plaatsen. Let er ook op dat de naden en kieren rondom kozijnen en draaiende raam- en deurdelen goed gedicht worden.

 

Tip 5:       Zonnepanelen vergunning plichtig.

Het plaatsen van zonnepanelen op een monumentaal pand is niet altijd mogelijk. Hiervoor moet je verplicht een vergunning aanvragen bij de gemeente. Eén van de belangrijkste voorwaarden is dat de zonnepanelen niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Kan je geen zonnepanelen plaatsen, dan zijn er andere mogelijkheden om gebruik te maken van duurzame energie, door bijvoorbeeld zon- of windaandelen te kopen via een lokale energie coöperatie. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met het Duurzaam Bouwloket Texel

 

Tags:

Meer informatie

Gemeente Texel

T. 14 0222
E. gemeente@texel.nl
I. www.texel.nl/duurzaamheid

TexelEnergie

T. (0222) 314 939
E. info@texelenergie.nl
I. www.texelenergie.nl

Urgenda

T. 020 - 3300 566
E. info@urgenda.nl
I. www.urgenda.nl

Random_Zonnepanelen.jpeg
Zonnepanelen_op_groen_dak.jpg
Zonnepanelen_verhogen_waarde_verkoop.png
ontwerp & techniek WEBJONGENS © 2021