Ouderen zijn genoodzaakt langer zelfstandig thuis te wonen [2018]

Inmiddels is duidelijk dat het Rijk flink inzet op het verduurzamen van de bestaande bouw. Naast verduurzaming inzake het aardgasloos en energieneutraal maken van woningen, zijn er echter meerdere uitdagingen die ons bezig gaan houden. Eén van die uitdagingen is dat we genoodzaakt zijn om langer voor onszelf te zorgen en daarmee ook langer in de eigen woning moeten blijven wonen.

Wellicht is dit aspect nog niet van toepassing voor jou, maar krijgen je ouders, familieleden of vrienden hier wel mee te maken in de nabije toekomst.

Ondersteuning vanuit gemeente

Vanaf 1 januari 2015 zijn de Nederlandse gemeenten verantwoordelijk voor het ondersteunen en huisvesten van een deel van de mensen die langdurig zorg nodig hebben en/of niet zelfredzaam zijn. Dit is een gigantische uitdaging voor nu, maar ook in de toekomst. Wanneer je zorg nodig hebt zal je namelijk niet zo gemakkelijk een zorgindicatie krijgen voor bijvoorbeeld een verzorgingstehuis. Ben je of ken je iemand die hulp nodig heeft en ben je benieuwd hoe de gemeente hierbij kan helpen? Neem dan eens contact op met de afdeling zorg, ondersteuning en welzijn. Zij kunnen je vertellen van welke voorzieningen je gebruik kan maken zodat je langer zelfstandig thuis kan wonen.

Wat kan je zelf doen?

Ga je de stap nemen om je laatste (droom)huis te kopen, houdt er dan rekening mee dat je deze levensloopbestendig en duurzaam verbouwd. Hiermee borg je dat je in de toekomst met plezier en gemak in je woning kan blijven wonen. Er zijn 3 aspecten waar je rekening mee moet houden.

1. Bouwkundige aanpassingen

De maatregelen die hierbij van belang zijn, gaan met name om het gebruiksvriendelijk en veilig maken van de woning. Denk hierbij met name aan zaken als toegankelijkheid van de woning met een rolstoel, door verbreding van de deurposten en het minimaliseren van drempels in de woning en bij de voordeur. Ook het verbouwen van de badkamer is vaak een moment om bij stil te staan. denk bijvoorbeeld aan een verhoogde toiletpot (zitting) en constructieve voorzieningen, zodat uw muurconstructie geschikt is om een wandbeugel of douchestoel aan te bevestigen.

2. Installatietechnische maatregelen

Op installatietechnisch vlak zijn er ontzettend veel mogelijkheden voor je woning. Dit kan gaan om maatregelen die het gemak en comfort dienen. Zoals elektrische schuif- en draaideuren die geautomatiseerd open en dicht kunnen, het aanpassen van stopcontacten en de indeling in de groepenkast. Daarnaast zijn er ook installaties op de markt die je helpen om mobiel te blijven in de woning zoals een elektrische tillift of trapliften.

3. Maatregelen inzake slimme huis technologie (domotica)

Naast de grotere installatietechnische maatregelen zijn er uiteraard nog zat van kleine gadgets voor in je woning. Denk aan een camera waarmee je kan zien wie er voor de deur staat en een automatische deuropener, zodat je de voordeur kan open doen zonder van je stoel te hoeven opstaan. In het kader van veiligheid is het ook aan te bevelen schemerverlichting bij de trap of hal toe te passen of de verlichting hier te voorzien van een bewegingssensor. Daarnaast kan je ook brand- en/of rookmelders plaatsen. Kijkend naar domotica in de zorg zijn er eindeloos veel mogelijkheden voor ondersteuning op afstand.

Tags:

Meer informatie

Gemeente Texel

T. 14 0222
E. gemeente@texel.nl
I. www.texel.nl/duurzaamheid

TexelEnergie

T. (0222) 314 939
E. info@texelenergie.nl
I. www.texelenergie.nl

Urgenda

T. 020 - 3300 566
E. info@urgenda.nl
I. www.urgenda.nl

Random_Zonnepanelen.jpeg
Zonnepanelen_op_groen_dak.jpg
Zonnepanelen_verhogen_waarde_verkoop.png
ontwerp & techniek WEBJONGENS © 2021