Eén van de Texelse kernwaarden is de duisternis in de nacht, zodat mens en natuur zo min mogelijk verstoord worden. Daarnaast heeft Texel als ambitie om in 2020 energie zelfvoorzienend te zijn. Als onderdeel van het realiseren van dit doel werd er gezocht naar een manier om het elektriciteitsverbruik van de openbare verlichting te verminderen. Het resultaat is Slim Verlicht, een compleet nieuwe installatie voor de openbare verlichting die sinds 2016 in gebruik is. Er wordt nu nog maar één derde van de elektriciteit verbruikt ten opzichte van de oude openbare verlichting.
Er zijn verschillende maatregelen genomen om het energieverbruik terug te schroeven. Zo zijn alle lichtmasten voorzien van duurzame LED-lampen. Sinds de installatie van de nieuwe verlichting wordt een schema van dimmen en doven uitgevoerd, zodat de verlichting alleen brand wanneer het nodig is. Langs relatief drukkere ontsluitingswegen en in uitgaanscentra dooft de verlichting niet en in enkele uitgaansstraten wordt de verlichting sterker als aanwezigheid van personen wordt gedetecteerd. Verlichting in het buitengebied is grotendeels verwijderd om strooilicht dat flora en fauna hindert te beperken. Om de verkeerssituatie te verduidelijken zijn op een aantal rotondes en kruisingen markeringen zoals wegdekreflectoren en verkeerszuilen geplaatst. Het resultaat is een eiland waar het echt nacht is, zonder overbodige verlichtingen maar met een mooi uitzicht op de sterren.
De resterende energie die nodig is voor de verlichting wordt opgewekt door zonne-energie. Het zonnepark bevindt zich op de bezinkbak van rioolwaterzuivering Everstekoog. De ruim 800 panelen drijven op betonnen pontons. Texel is daarmee de eerste Nederlandse gemeente die haar openbare verlichting geheel van duurzame energie voorziet.
Naast elektriciteitsverbruik is er ook gekeken naar het gebruik van materialen. Er is gekozen voor onderhoudsarme armaturen en masten met een lange levensduur. Aluminium lichtmasten van de oude installatie zijn omgesmolten en alle onderdelen van oude armaturen zijn gedemonteerd en in gescheiden afvalstromen naar verwerkingsbedrijven gegaan om zoveel mogelijk materialen te kunnen hergebruiken.
Den Burg, Noord-Holland.
Netherlands ,1791 LA