Eerste tot energieneutraal verbouwde woning vanuit subsidie gerealiseerd

Begin dit jaar is een subsidieregeling geopend voor het tot energieneutraal verbouwen van je eigen woning. Een energieneutrale woning betekent dat deze woning over het hele jaar genomen evenveel energie verbruikt als opwekt. Inmiddels is de eerste tot energieneutraal verbouwde woning met behulp van de subsidie opgeleverd. Simon Keijzer uit Oudeschild heeft zijn woning verbouwd tot volledig energieneutraal. Simon en verantwoordelijk wethouder Hercules plaatsten een bord is de voortuin om dit moment te markeren.

Lees meer...

Pelletkachel duurzame vervanger voor de open haard

Wilt u uw woonkamer sfeervol verwarmen met een houtkachel. Kies dan voor een pelletkachel, dit is de meest energiezuinige en milieuvriendelijke kachel die op hout brandt. Een pelletkachel stoot 80 procent minder fijnstof uit dan een open haard of andere houtkachels. Echter zijn de meningen verdeeld of een pelletkachel een duurzame keuze is. In deze blog van het Duurzaam Bouwloket Texel vertellen we u hier meer over.

Lees meer...

Dakisolatie voor een warmer huis en minder stookkosten

Is uw slaap- of zolderkamer koud gedurende de wintermaanden? Het isoleren van uw dak is een relatief goedkope maatregel waarmee u de warmte in de kamer vasthoudt en veel energie bespaart. Het gemeentelijk Duurzaam Bouwloket helpt u verder met gratis informatie en onafhankelijk advies.

Lees meer...

Energiezuinig en milieuvriendelijk verwarmen met een warmtepomp

Is uw CV-ketel bijna aan vervanging toe, dan is het verstandig om over te gaan op een warmtepompsysteem. Een warmtepomp zorgt ervoor dat uw huis op een milieuvriendelijke en energiezuinige manier van warmte wordt voorzien voor de verwarming en warm tapwater. Investeren in een warmtepomp is niet alleen milieuvriendelijk, maar financieel ook erg aantrekkelijk omdat er een subsidieregeling beschikbaar is (ISDE subsidieregeling). Daarbij bespaart u flink op uw maandelijkse energielasten.

In dit bericht geeft het gemeentelijk Duurzaam Bouwloket Texel u een aantal handige tips over warmtepompen en een uitleg over de werking ervan. Heeft u behoefte aan meer informatie en onafhankelijk advies? Kijk dan eens op de website www.duurzaambouwloket.nl/texel

Lees meer...

Wat kan ik zelf doen aan de klimaatverandering? Kom naar de energiemarkt op 29 september!

Vrijdagmiddag 29 september tussen 15.00 en 17.00 uur is een energie evenement bij de waterzuivering Everste Koog, Pontweg 150. Tijdens de bijeenkomst wordt een groot drijvend zonnepark op het terrein geopend en het startsein gegeven voor diverse energie projecten. Bij verschillende kraampjes kunt u terecht met vragen of informatie over duurzame energie, besparing of het benutten van subsidies voor uw huis of bedrijf. Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, is bij deze bijeenkomst een van de inspirerende sprekers.

Lees meer...

Informatiebijeenkomst zonnepanelen op bedrijfsdaken 6 september

Wilt u (ook) profiteren van de voordelen van zonnepanelen op het dak van uw bedrijfspand zónder dat u zelf hoeft te investeren? Of wilt u wel investeren in duurzame energie en hier een goed rendement op behalen? Hulp bij de aanpak nodig? Kom dan op 6 september naar de informatiebijeenkomst van het gezamenlijke zonne-energie project. De bijeenkomst is om 16.30 uur in Hotel Den Burg. De informatiebijeenkomst is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Texel, INNOFUND & ECONNETIC. Door krachten te bundelen kan maatwerk geleverd worden voor zowel kleine als voor grote bedrijfsdaken.

Lees meer...

Duurzaam Beach Food Festival

Met de voetjes in het zand een echt Texels dagje lekkernijen, muziek en zon. Zo werd in 2016 Texel een festival rijker: de eerste editie van het Beach Food Festival op het Waddenstrandje bij de haven was een feit. Voor de tweede editie wordt het nog meer genieten! Het thema dit jaar is Upcycling, en daar is hard aan gewerkt.

Lees meer...

Golfenergie Slow Mill

De gemeente Texel gaat het Slow Mill project steunen dat op duurzame wijze energie wil opwekken uit golven. SMS Projects, de ontwikkelaar van de Slow Mill, heeft al verschillende ondernemersprijzen gewonnen voor het innovatieve concept. Eén van de investeerders betrokken bij het Slow Mill project is ifund. De volgende stap is nu de ontwikkeling van een prototype op ware schaal, dat voor de kust van Texel getest zal worden.

Lees meer...

Woningen zonder aardgas

Een woning zonder aardgasaansluiting en energiekosten? Het lijkt onhaalbaar en te mooi om waar te zijn. Maar, de praktijk laat het tegendeel zien. Het is een landelijke trend om de woning te renoveren naar ‘Nul op de Meter’ of ‘Energieneutraal’. Sterker nog, het Rijk heeft bepaald dat elke woning na 2050 aardgasloos verwarmd moet worden. Er zijn steeds meer voorbeelden ontstaan van bewoners die hun woning voorbereiden om zich af te laten sluiten van het gasnet en zelfvoorzienend te worden in hun energiebehoefte.

Lees meer...